Centret Aktiviteter Arkiv Museum Bibliotek Konst Aktivitetskalender Sponsorer Nyhetsarkiv

Du är här: Start » Nyhetsarkiv » 2012-10-04

 
 
 
En konstnär till minne - Bertil Kumlien har avlidit

Torsdag 4 oktober 2012

En av Roslagens – ja, kanske en av vår samtids största och mest kända konstnärer är död. Listan över vad han gjort är oändlig. Här några mer kända och okända sidor; Bertil har illustrerat skrifter om Stockholm, bruksmiljöer och företagshistoria. Bland annat medverkade han vid framtagning av logotypen till försäkringsbolaget Skandia. Han har ritat monogram för gamle kungen, Gustaf VI Adolf. Nobeldiplom, vinetiketter och frimärken, bland annat med Sveriges fyrar. Han har även medverkat med bild och text i dagspressen, illustrerat vinlandskap för Systembolagets skyltningar, gjort etiketter till vinflaskor och kanske främst av allt, skildrat sin älsklingsmiljö; Roslagens skärgård.

I utgivna böcker, Utsikt över sjödistrikt, Segla i hamn, Lotsa, leda, loda, Skärvor av skärgård samt grekböckerna Arkipelagos, Peloponnesos och Grekernas Makedonien svarar han för både text, illustrationer och grafisk form. Han har också varit delaktig utgivning av flera böcker bland annat Evert Wallert, Port till paradis, sextio år vid en Roslagsfjärd, 1988.

2011 fick han motta Norrtälje kommun utmärkelse Norrtälje Nyckel.

Vid ett samtal ställde jag frågan – kan man vara både konstnär och tecknare? Vem får kalla sig författare? Vem är kalligraf? Han gav svar på allt. Kalligrafi betyder ”vacker skrift”…sa han och visade en av många böcker där han format omslagets bokstäver. Port till paradis där han hjälpte vännen Evert Wallert med formgivning. Han berättade om ångbåten S/S Norrtelje som tog honom från Stockholm till Vätö på barndomens sommarlov. Om den färden berättar han också på den nyligen utkomna DVD-filmen om S/S Norrtelje.

Mest känd för oss rospiggar kanske han ändå är genom illustrationer, teckningar och målningar. Grekland är mitt favoritland, sa han flera gånger under intervjun. –Där, i Grekland, finns ljuset i skuggorna. Det är inte många ställen på vår jord som har just det ljuset, berättade han. Vår Roslagsskärgård har också ljuset när sommarmorgonen är ung.

På bilden sitter Bertil vid en radiointervju. Platsen är bostaden på Vätö. Hit flyttade familjen i början av 1900-talet. Första åren som sommarnöje. Senare som permanentbostad. På väggen hänger en av hans större oljemålningar med motiv från just - Grekland. Motivet är en trappa som leder upp mot högre höjder. Ljuset vinner över skuggorna.

Spåren av hans konstnärsgärning består. I mitt minne av Bertil finns bara ljus – inga skuggor.

Bengt Ericsson
ordförande Kultur- och fritidsnämnden
Norrtälje

GKC notering
Konstnären och författaren Bertil Kumlien avled den 25 augusti 2012. Förutom det som Bengt Ericsson skriver om Bertil Kumlien bör vi tillägga att Bertil Kumlien har på olika sätt stött GKC:s verksamhet. På GKC presenterade han sin konst. Både i form av konstverk och böcker som han själv författat och illustrerat.

Dessutom blev han engagerad, kom med insiktsfulla kommentarer och formuleringar till ett upprop om att säkra GKC:s existens för nio år sedan. Han skrev naturligtvis själv under uppropet. Bertil Kumlien finns representerad i GKC:s Pinakotek med ett par fina verk. För hans insatser utnämndes Bertil till hedersledamot av GKC:s styrelse för ett par år sedan. Bertil mottog med glädje budskapet men det officiella överlämnandet av diplom och medalj blev aldrig av pga av diverse förhinder (bl.a. hustruns bortgång). På bilderna som medföljer visas Bertil Kumlien i aktion på gamla GKC lokalen och verk som visats under en av hans fina utställningar.

Vi kommer alltid att minnas Bertil som en god vän till oss själva och till den grekiska kulturen. En person som byggde broar mellan Roslagen, Sverige och olika landskap i Grekland. Vännen vi saknar redan och hans minne kommer att värma våra hjärtan för all framtid. Farväl Bertil!

 

Artikelns multimedia

Grekiskt Kulturcentrum
Ropstenslingan 11B, 115 42 Stockholm

Hemsidan är en produktion av Red Maple Company
All rights reserved © Grekiskt Kulturcentrum 2012