Centret Aktiviteter Arkiv Museum Bibliotek Konst Aktivitetskalender Sponsorer Nyhetsarkiv

Du är här: Start » Nyhetsarkiv » 2012-09-29

 
 
 
För 500 år sedan - Resande från Peloponnesos till Sverige, via Skottland?

Lördag 29 september 2012

Den 29 september 1512 och enligt bevarade uppgifter, anlände till Stockholm, en större grupp människor som man kallade för ”Tattare”. De kom ursprungligen från ett okänt mytisk land som de kallade för «Lilla Egypten».

Deras levnadssätt, överlevnad och kringvandring i Sverige har gjort att de ofta förknippas med Romer (Zigenare) medan gruppens medlemmar identifierat sig själva som en särskild grupp, de resande. Deras ursprung är omdiskuterat. Enligt en av de gällande teorierna bodde de på Peloponnesos i Grekland innan de erbjöds eller tvingades att flytta till Skottland och därifrån sedan flyttade de vidare till de Skandinaviska länderna.

Deras språk och dialekter har, precis som romers, djupt påverkats av det nygrekiska, vilket man finner i såväl ordformer som ordförråd. Detta förklaras genom gruppens närvaro under mycket lång tid i Grekland eller grekisktalande länder.

Deras bevarade efternamn vittnar också något om deras ursprung då många gamla släkter har haft efternamnet “Grek”. I sammanhanget bör omnämnas att senare invandrade grekers levnadssätt i Sverige karakteriseras av kringvandring alt. resande, främst pga rådande samhällsförhållanden.

Greker, resande och romer drabbades under flera århundraden av fördomar, diskriminering och förföljelser. Ett öde som delvis delas av senare invandrade judar i landet.

 

Artikelns multimedia

Det finns inga tillgängliga video eller bilder
Grekiskt Kulturcentrum
Ropstenslingan 11B, 115 42 Stockholm

Hemsidan är en produktion av Red Maple Company
All rights reserved © Grekiskt Kulturcentrum 2012