Centret Aktiviteter Arkiv Museum Bibliotek Konst Aktivitetskalender Sponsorer Nyhetsarkiv

Du är här: Start » Nyhetsarkiv » 2012-09-12

 
 
 
För 285 år sedan - Greker i Sverige

Onsdag 12 september 2012

Den första grekiska “invandraren” i nutid återvänder från Sverige till sina hemtrakter.

Det var Anastasis Dimosticos. Han föddes i Adrianopel (dagens Edirne), i Thrakien. Han tjänstgjorde som drabant för kung Karl XII. Han kom till Sverige 1715 och stannade till 1727, dvs 12 år. Sedan återvänder han till Medelhavsområdet. Anastasis fortsatte att hålla kontakt med svenskar och hjälpa med sina tjänster det svenska konsulatet i Smyrna (Izmir). Under tiden han bodde i Sverige hade han lärt sig så bra svenska att han kunde hjälpa den svenska konsuln med ord som han själv hade glömt...

I hög ålderdom har Anastasis beskrivs som en mycket glad person, med god aptit, i god kondition och såg ut som om han vore nästan 30 år yngre! Anastasis Dimosticos karakteriseras av svenskar, kort och gott, som grek. Vi känner ännu inte till om tillsammans med Anastasis kom till Sverige fler greker och hur många.

Enligt flera källor har sverigegrekerna verkat i landet längre tid än det som skulle ge dem en minoritetsstatus enligt de kriterier som Riksdagen fastställt och enligt vilka erkänt de sk nationella minoriteterna.

 

Artikelns multimedia

Det finns inga tillgängliga video eller bilder
Grekiskt Kulturcentrum
Ropstenslingan 11B, 115 42 Stockholm

Hemsidan är en produktion av Red Maple Company
All rights reserved © Grekiskt Kulturcentrum 2012